Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων

Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης & Φυτογενετικών Πόρων

Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Έρευνας
Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός "ΔΗΜΗΤΡΑ"

Σας γνωρίζουμε ότι το Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας με χαρά διοργανώνει την ετήσια συνάντηση του έργου «Ανθεκτικότητα οπωροφόρων δενδρωδών καλλιεργειών της Μεσογειακής λεκάνης στην κλιματική αλλαγή» (Fruit Crop Resilience to Climate Change) με το ακρωνύμιο «FREECLIMB», PRIMA που θα γίνει τη Δευτέρα 3 και Τρίτη 4 Οκτωβρίου, στο ξενοδοχείο ‘Αιγές Μέλαθρον’ στη Βέροια.

Στη συνάντηση θα παρευρεθούν 22 ερευνητές από 15 ερευνητικούς φορείς από την Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Τουρκία, Τυνησία, Αλγερία, Αίγυπτο και Μαρόκο.

Ο βασικός στόχος του έργου ‘FREECLIMB’ είναι η διεύρυνση της διαθεσιμότητας γενετικού και βελτιωτικού υλικού, η αξιολόγηση τοπικών ποικιλιών ανθεκτικών στα προβλεπόμενα μελλοντικά κλιματικά σενάρια για την περιοχή της Μεσογείου, καθώς και η παροχή μιας σειράς εργαλείων ικανών να επιταχύνουν τη δημιουργία, τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση ανθεκτικών ποικιλιών. Το έργο αφορά έξι είδη φρούτων (ροδακινιά, βερικοκιά, αμυγδαλιά, αμπέλι, ελιά και εσπεριδοειδή).  Η ροδακινιά μελετάται ως φυτό μοντέλο λόγω της διαθεσιμότητας της συλλογής ροδακινιάς  RefPop (400 γενότυποι, 1200 δένδρα), που συγκεκριμένα σχεδιάστηκε για το παρόν έργο, και σε εταίρους του έργου (Νάουσα / Ελλάδα; Ίμολα / Ιταλία και Λέριδα / Ισπανία). Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το έργο FREECLIMB στην ιστοσελίδα https://primafreeclimb.com/

Κατά τη διάρκεια της 2ης ημέρας εργασιών, Τρίτη 4 Οκτωβρίου, μεταξύ 09:00-13:00 παρουσιάζονται τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του έργου και είναι προσκεκλημένοι να παρακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι.

Η οργάνωση υλοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Βέροιας. Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στους χορηγούς που υποστήριξαν τη διοργάνωση: Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ν. Ημαθίας, Agro Q Γεωπονικές υπηρεσίες, Scientact εφαρμογές τεχνολογίας, Τσεσμελής Φυτώρια, Fytofarm Νικολαΐδης φυτοφάρμακα, Εμμανουηλίδης κατασκευές θερμοκηπίων, Σαράντης αρδευτικά και Χατζηπαυλίδης χρώματα-σιδηρικά.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (κλικ εδώ)

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε τον σύνδεσμο για να συμμετάσχετε στην δεύτερη ημέρα της εκδήλωσης 4/10/2022:

Session open to all Stakeholders and Guests Registration link: https://us06web.zoom.us/meeting/register/tZMlcOmqrz4qHNy7IN7gs8zSwd_zcpTt2DJF

Εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής

Δρ Παυλίνα Δρογούδη

Διευθύντρια Ερευνών