Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων

Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης & Φυτογενετικών Πόρων

Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Έρευνας
Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός "ΔΗΜΗΤΡΑ"

en | el

Αντιοξειδωτικά

Τα φρούτα συμβάλλουν σημαντικά στην διατροφή του ανθρώπου διότι αποτελούν αξιόλογη πηγή ουσιών, που έχουν αντιοξειδωτική δράση και η κατανάλωσή τους συνδέεται με την υγιεινή διατροφή και την περιορισμένη εμφάνιση εκφυλιστικών ασθενειών. Όλα τα φρούτα περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες όμως στην κορυφή της λίστας βρίσκονται εκείνα των μικρών φρούτων/καρπών (αρώνια, κράμπερρυ,μύρτιλο, κράνο, αγριοτριαντάφυλλο) και ακολουθούν το τροπικό είδος acerola(Malpighia emarginata), οι καρποί της καλλωπιστικής μηλιάς (crabapple-Malussp.), το τζίτζιφο, το βύσσινο, το ρόδι, το δαμάσκηνο, το βερίκοκο, το καρύδι κ.α. Τα αποξηραμένα φρούτα περιέχουν ιδιαίτερα υψηλές τιμές αντιοξειδωτικών ουσιών. Τα νέο-εισαγόμενα και πολυδιαφημισθέντα είδη ιπποφαές και γκότζι μπέρυ έχουν παρόμοια ή μικρότερη αντιοξειδωτική ικανότητα σε σύγκριση με ενδημικά είδη φρούτων όπως το δαμάσκηνο και το ρόδι.

Αξιοσημείωτο είναι το ότι παρατηρούνται μεγάλες διαφορές στη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών ουσιών μεταξύ γενοτύπων ή ποικιλιών του ιδίου είδους (ροδάκινο,βερίκοκο, κλπ). Η καλλιέργεια γενοτύπων-ποικιλιών με μεγάλη αντιοξειδωτική ικανότητα, μπορεί να αποδώσει επιπρόσθετη αξία στο παραγόμενο προϊόν καθώς και να αυξήσει τη διαθέσιμη ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών ανά μερίδα φρούτου στον καταναλωτή.

Αντικείμενο έρευνας στο ΤΦΟΔ είναι να καταγράψει τη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών ουσιών σε διαφορετικές ποικιλίες καθώς και να μελετήσει την επίδραση καλλιεργητικών πρακτικών στην συγκέντρωσή τους.

Εργασίες