Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων

Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης & Φυτογενετικών Πόρων

Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Έρευνας
Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός "ΔΗΜΗΤΡΑ"

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της διεθνούς συνάντησης του έργου «Ανθεκτικότητα οπωροφόρων δενδρωδών καλλιεργειών της Μεσογειακής λεκάνης στην κλιματική αλλαγή» με το ακρωνύμιο «FREECLIMB», PRIMA στο ξενοδοχείο Αιγές-Μέλαθρον στη Βέροια, μεταξύ 3-4 Οκτωβρίου, με τη διοργάνωση του Τμήματος Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ή συμμετείχαν διαδικτυακά 22 ερευνητές, από 15 ερευνητικούς φορείς από την Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Τουρκία, Τυνησία, Αλγερία, Αίγυπτος και Μαρόκο, ενώ η δεύτερη ημέρα εργασιών ήταν ανοιχτή για τους ενδιαφερόμενους του έργου, την οποία και παρακολούθησαν με φυσική παρουσία ή διαδικτυακά. Τη συνάντηση χαιρέτησε ο αντιδήμαρχος γεωργικής ανάπτυξης του Δήμου Βέροιας κ. Τσιφλίδης.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν αποτελέσματα του έργου που αφορούν τη δημιουργία ποικιλιών ροδακινιάς, βερικοκιάς, αμυγδαλιάς, αμπέλι, ελιά και εσπεριδοειδή με ανθεκτικότητα σε βιοτικές και αβιοτικές καταπονήσεις.
Επίσης, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις των συμμετεχόντων στο έργο σε οπωρώνες της Ημαθίας και Πέλλας καθώς και στις εγκαταστάσεις του ΤΦΟΔ Νάουσας. Στο ΤΦΟΔ Νάουσας η ροδακινιά μελετάται ως φυτό μοντέλο λόγω της διαθεσιμότητας της συλλογής ροδακινιάς RefPop (400 γενότυποι, 1200 δένδρα), που συγκεκριμένα σχεδιάστηκε για το παρόν έργο, και είναι εγκατεστημένη σε διαφορετικά περιβάλλοντα που έχουν οι εταίροι του έργου. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το έργο FREECLIMB στην ιστοσελίδα https://primafreeclimb.com/
Ευχαριστούμε θερμά τ  ους χορηγούς της οργάνωσης που βοήθησαν να προσφέρουμε καλύτερη φιλοξενία στους διεθνείς καλεσμένους μας: Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ν. Ημαθίας, AgroQ συμβουλευτικές υπηρεσίες, Scientact επιστημονικά όργανα, Fytofarm Νικολαΐδης φυτοφάρμακα, Σαράντης αρδευτικά, Εμμανουηλίδης Κ. & ΣΙΑ ΟΕ Κατασκευαστική θερμοκηπίων, φυτώρια Τσεσμελής και Χατζηπαυλίδης χρώματα-σιδηρικά.