Οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι ένας από τους περισσότερο ζημιογόνους παράγοντες για την αγροτική παραγωγή και ενώ η κλιματική αλλαγή συνδέεται με μείωση της συχνότητας εμφάνισης παγετών στη χώρα μας, όμως η ανάγκη για πρόβλεψη και προστασία συνεχίζει να είναι απαραίτητη. Γι’ αυτό το λόγο συντάξαμε βιβλιογραφική αναφορά με τίτλο ‘Ανοιξιάτικοι παγετοί: Τύποι παγετού, κρίσιμες θερμοκρασίες και μέτρα προστασίας σε οπωρώνες’ που μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Τμήματος Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας www.pomologyinstitute.gr.
Υπάρχουν πολλά μέσα για την πρόβλεψη και την προστασία από τον παγετό. Η αποφυγή των ζημιών με φύτευση σε περιοχές χωρίς παγετό θα πρέπει να είναι το κύριο μέσο αποφυγής αυτών των ζημιών. Είναι σημαντικό ο παραγωγός να παρακολουθεί τις προγνώσεις του καιρού και είναι προετοιμασμένος με τα κατάλληλα μέσα (τεχνικά, υλικά, παρακολούθηση προγνωστικών κ.λπ.) για την αντιμετώπισή τους.