Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων

Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης & Φυτογενετικών Πόρων

Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Έρευνας
Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός "ΔΗΜΗΤΡΑ"

Με χαρά σας ενημερώνουμε πως εκδόθηκε βιβλίο με τίτλο ‘Τοπικές ποικιλίες οπωροφόρων δένδρων: Περιγραφές πυρηνοκάρπων, αχλαδιάς και αμυγδαλιάς από την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα’ με επιμέλεια της Δ. Π. Δρογούδη και τη συνεισφορά 13 γεωπόνων και ερευνητών από το Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο σε μορφή PDF στον ιστότοπο του Τμήματος Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας: https://pomologyinstitute.gr/wp-content/uploads/2022/12/Topikes-Poikilies-Oporoforon-Dentron-Book.pdf
Στη χώρα μας απαντάται ένας μεγάλος αριθμός τοπικών ποικιλιών οπωροφόρων δένδρων λόγω της ανάπτυξης από αρχαιοτάτων χρόνων που οδηγούσε στη μεταφορά γνώσεων και μητρικού γενετικού υλικού από άλλους λαούς, καθώς και της ποικιλίας οικοσυστημάτων. Οι τοπικές ποικιλίες δημιουργήθηκαν με την επιλογή και πολλαπλασιασμό τυχαίων σπορόφυτων από τους παραγωγούς και έχουν σταθερή παραγωγή, παράγουν καρπούς με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, καθώς και μπορεί να είναι το απαραίτητο υλικό για τη δημιουργία νέων ποικιλιών ανθεκτικών σε καταπονήσεις. Συνεπώς, η διάσωση και η αξιοποίησή τους έχει μεγάλη σημασία για την αειφορική παραγωγή και τη διατροφική ασφάλεια.
Το παρόν βιβλίο είναι ένας εικονογραφημένος οδηγός φαινοτυπικών χαρακτηριστικών από τοπικές ποικιλίες/επιλογές αμυγδαλιάς, βερικοκιάς, δαμασκηνιάς, ροδακινιάς, κερασιάς και αχλαδιάς που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια εξερευνητικών αποστολών σε 32 περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας (264 καταγραφές/131 περιγραφές).
Ευχαριστούμε θερμά περισσότερο από 69 κατοίκους, αγρότες και γεωπόνους για τον εγκάρδιο τρόπο που μας δέχτηκαν και βοήθησαν στη συγκέντρωση του υλικού που παρουσιάζεται στο παρόν βιβλίο, καθώς και για τη μεγάλη συνεισφορά τους στη διατήρηση των τοπικών ποικιλιών οπωροφόρων δένδρων στο μέρος όπου δημιουργήθηκαν.
Ευελπιστούμε πως η παρούσα καταγραφή των φαινοτυπικών χαρακτηριστικών τοπικών ποικιλιών οπωροφόρων δένδρων θα αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς για τον εντοπισμό και τη διάσωσή τους.