Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων

Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης & Φυτογενετικών Πόρων

Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Έρευνας
Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός "ΔΗΜΗΤΡΑ"

Πορεία συσσώρευσης ψύχους το έτος 2023 και απαιτήσεις ποικιλιών ροδακινιάς και βερικοκιάς

Πορεία συσσώρευσης ψύχους σε σύγκριση με προηγούμενα έτη

Τη φετινή χειμερινή περίοδο 2022-2023 η συσσώρευση ψύχους στη Νάουσα ήταν 70 μερίδες (Δυναμικό μοντέλο). Σε σύγκριση με τα προηγούμενα οκτώ έτη η συσσώρευση ψύχους ήταν στο πιο χαμηλό επίπεδο, και παρόμοια με το έτος 2020 όπως παρουσιάζεται στον Πίνακα 1.

Υπολείπεται ως προς τις ώρες ψύχους (1052 ώρες 0-7,2 ⁰C το έτος 2020 σε σύγκριση με 792 ώρες 0-7,2 ⁰C, το έτος 2023), όμως  συνιστάται να μην δίνεται σημασία σ’ αυτόν τον τρόπο υπολογισμού διότι είναι λιγότερο αξιόπιστος αλλά το παρουσιάζουμε γιατί χρησιμοποιείται ακόμα από πολλούς παραγωγούς.

Προβλέψεις για τις ποικιλίες ροδακινιάς

Για τις περισσότερο απαιτητικές σε ψύχος ποικιλίες ροδακινιάς το φετινό χειμερινό ψύχος προβλέπετε οριακά να κάλυψε τις απαιτήσεις τους (Σχήμα 1). Όμως επειδή στο δένδρο δεν έχουν όλοι οι βλαστοί τις ίδιες απαιτήσεις σε ψύχος πιθανόν να υπάρχει κάποια ανεπάρκεια στην κάλυψη τους. Μπορεί να υπάρχει μερική κάλυψη των απαιτήσεων σε ψύχος στο 27,1% των ποικιλιών που μελετήθηκαν (υπολογισμός με βάση την ελάχιστη στατιστική διαφορά, 63-77 μερίδες ψύχους).

Προβλέψεις για τις ποικιλίες βερικοκιάς

Η συσσώρευση ψύχους τη χειμερινή περίοδο ήταν μικρότερη από τις απαιτήσεις μερικών ποικιλιών όπως υπολογίστηκαν σε μερικές ποικιλίες όπως παρουσιάζεται στο Σχήμα 1. Το 68% των ποικιλιών που μελετήθηκαν είχαν απαιτήσεις σε ψύχους μεγαλύτερη από την ελάχιστη στατιστική διαφορά που βρέθηκε (60-80 μερίδες ψύχους).

Έχοντας υπ’ όψη πως η φετινή συσσώρευση ψύχους ήταν παρόμοια με το έτος 2020, να σημειωθεί πως στη Βόρεια Ελλάδα είχαμε μειωμένη παραγωγή ή και καθόλου παραγωγή σε μερικές ποικιλίες βερικοκιάς το έτος 2020, ενώ στην Κεντρική Ελλάδα αναφορές είχαμε για μηδενική παραγωγή ποικιλιών βερικοκιάς.

Συστάσεις

Οι παραγωγοί συνιστάται να καταγράφουν σε ποικιλίες με υψηλές απαιτήσεις σε ψύχος το ποσοστό ανθέων με πλήρη ανθικά μέρη. Εάν παρατηρείται παρατεταμένη ανθοφορία ή παρουσία πολλών ανθέων με μη ανεπτυγμένα ανθικά μέρη πχ να μην έχουν ύπερο, τότε αυτό μπορεί να συσχετίζεται με μη ικανοποιητική κάλυψη των απαιτήσεων σε ψύχος. Συνιστάται να βοηθήσουν την επικονίαση των υγιών ανθέων με την εισαγωγή μελισσιών στον οπωρώνα τους.

Προβλέψεις για τον χρόνο άνθησης και ωρίμανσης των καρπών

Ο χρόνος άνθησης επηρεάζεται κύρια από το χρόνο διάσπασης του ληθάργου. Επειδή η συσσώρευση ψύχους ήταν παρόμοια με το έτος 2020, ο χρόνος άνθησης μπορεί να είναι κοντά με αυτόν που παρατηρήθηκε το έτος 2020, αν και θα καθοριστεί από τις θερμοκρασίες του Μαρτίου.

 

Εναλλακτικά κάντε κλικ εδώ