Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων

Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης & Φυτογενετικών Πόρων

Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Έρευνας
Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός "ΔΗΜΗΤΡΑ"

Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε σε έρευνα που αφορά την καταγραφή της γνώσης για τα άγρια συγγενή οπωροφόρα δένδρα (άγρια δαμασκηνιά, αχλαδιά, αμυγδαλιά, μηλιά και κερασιά) της χώρας μας. Το ερωτηματολόγιο βρίσκεται στον παρακάτω σύνδεσμο https://www.surveymonkey.com/r/YFDVPZL  . και για την συμπλήρωσή του απαιτούνται λιγότερο από 10 λεπτά.  Σήμερα έχουμε καταφέρει μόλις το 50% του στόχου μας στα ερωτηματολόγια, και γι’  αυτό η συμμετοχή σας είναι πολύ σημαντική.

 Η  συμμετοχή στην έρευνα είναι ανώνυμη, και δεν είναι απαραίτητο να έχουμε ιδιαίτερες γνώσεις. Βέβαια η συμμετοχή ατόμων που έχουν βιώματα με αυτά τα δένδρα είναι  σημαντική γιατί θα μας πουν πως χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν αυτά τα δένδρα.

Η μελέτη γίνεται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού έργου FRUITDIV για τον οποίο πληροφορίες για το έργο θα βρείτε στον σύνδεσμο https://fruitdiv.eu/  Σήμερα τα άγρια συγγενή είδη των καλλιεργούμενων οπωροφόρων δένδρων (άγρια δαμασκηνιά, αχλαδιά, αμυγδαλιά, μηλιά και κερασιά) αποτελούν έναν γενετικό θησαυρό που μπορεί να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα των γεωργικών καλλιεργειών σε μία εποχή κλιματικής αλλαγής και νέων προκλήσεων λόγω της μειωμένης διαθεσιμότητας γεωργικών φαρμάκων. Αυτά τα άγρια δένδρα μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε προγράμματα βελτίωσης των καλλιεργούμενων ποικιλιών παρέχοντας πολύτιμα γονίδια που προσδίδουν ανθεκτικότητα σε εχθρούς, ασθένειες και καταπονήσεις.  Η μεγάλη σημασία των άγριων συγγενών ειδών καλλιεργούμενων φυτών αντικατοπτρίζεται στο ότι έγινε μία ξεχωριστή θεματική ενότητα χρηματοδότησης ερευνητικών έργων από την Ευρωπαϊκή Ένωση που αφορούσε αυτά τα είδη φυτών. Χαιρόμαστε γιατί συμμετέχουμε στην υλοποίηση πρότασης που εγκρίθηκε και αφορά τα φυλλοβόλα οπωροφόρα δένδρα με το ακρωνύμιο FRUITDIV. Στόχος του έργου είναι να χαρακτηρίσει την υπάρχουσα γενετική ποικιλότητα, να τη διατηρήσει και αξιοποιήσει.

Ανακτήστε το ερωτηματολόγιο σε μορφή word εδώ: https://pomologyinstitute.gr/wp-content/uploads/2024/10/0-FRUITDIV-Questionnaire-EO.docx

 

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων

Η ερευνητική ομάδα του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ